Настапи на националните селекции во дисциплините слалом и спуст

Претстојниот викенд започнувајќи од 1-ви Јуни (Петок) па се до 3-ти јуни (Недела ), започнуваат првите возбудивања во оваа сезона. Во ист викенд на две различни локации Кајакарската Федерација на Македонија ќе биде преставувана од две репрезентации едната во дисциплината кајак слалом , а другата во дисциплината кајак спуст класик и кајак спринт.

Репрезентацијата во слалом предводена од водачот на екипата Роберт Папазов , заедно со нашите двајца натпреварувачи Борче Мирчевски и Енис Небиовски ќе настапат на Европското Првенство во кајак слалом на диви води за Сениори коешто се оддржува во Прага – Република Чешка.

Во изминатите неколку дена нашите најдобри натпреварувачи имаа можност подобро да се запознаат со патеката на којашто во Петок со почеток во 10.30 часот за кога се закажани квалификационите возења ќе имаат можност да ги одмерат силите со најдобрите кајакари од Европа.

 Резултатите од натпреварите може да ги следите во живо на следните линкови :

Линк за резултати во живо:  https://siwidata.com

Линк интернет видео: https://www.youtube.com/CanoeEurope

Во истиот период само на друга локација поточно во Муота – Швајцарија се оддржува Светското првенство во дисциплината спуст класик и спуст спринт за Сениори.  КФМ на Светското првенство ќе биде претставувана од страна на нашиот најдобар натпреварувач во диспциплината кајак спринт Љубомир Спасиќ. Исто како и репрезентацивтите од слаломот така и Спасиќ во изминатите 5 дена имаше можност подобро да се запознае со патеката. Иако официјална дисциплина на Спасиќ е кајак спринт , нашиот репрeзентативец се реши да настапи на 31 Мај и во дисциплината спуст класик, натпревар којшто ќе го искористи како свој последен тренинг пред настапот во неговата официјална дисцплина спринт којашто е закажана да се оддржи на 02 Јуни (Сабота) со почеток во 10.00 часот.

Резултатите од натпреварите може да ги следите во живо на следните линкови :

Линк до резултати :  http://www.wm-muota2018.ch

Линк за интернет видео: https://www.canoeicf.com

  Енис Небиовски                                Борче Мирчевски                          Љубомир Спасиќ

Ерасмус + проект “Kayaking health benefits – active childhood”

Во период од 26.04 до 29.04.2018 година во Загреб ќе се оддржи првиот од предивдените три кампови за млади спортски кајакари како дел од Еразмус + спорт проектот “Kayaking health benefits – active childhood“.  На првиот камп коишто ќе се оддржи во Заглреб – Република Хрватска , Кајакрската Федерација на Македонија ќе биде претставувана од страна на 7 млади кајакари од кајак слалом на диви води како и  7 млади кајакари од спринт – мирна вода.

Имплементацијата на овој проект е во партнерство со Кајакарскиот сојуз на Загреб – водечки партнер на проектот , Кајакарската Федерација на Словенија како и  Кајакарската Федерација на Македонија.

Тековната имплементација на проектот како и тековните активности можете да ги следите на Facebook профилот на проектот како и на web страната на проектот.

ИКАС Резултати во живо

 

       Резултати во живо          

Резултати ФИНАЛЕ ИКАС 2018

Резултати Полуфинале ИКАС 2018

 

Резултати Квалификации ИКАС 2018

Резултати Прво коло Европски куп спринт

Стартна листа ПОЛУФИНАЛЕ Икас 2018 – 08.04.2018

 

 

ИКАС 2018 – Програм за тренинг


Програма за тренинг  >>

 

ИКАС 2018

Во спортско рекреативниот центар Матка, на кајакарската патека, годинава ќе се оддржи Јубилејниот  50-ти  Меѓународен Илинденски кајак слалом ИКАС. Датата за натппреварите е закажана во Сабота  7-ми и Недела 8-ми април 2018.Спортско рекреативниот центар Матка во периодот од 01 Април до 08 Април повторно ќе биде центарот на кајакарската елита. Во склоп на оваа манифестација како и во изминативе 4 години исто така и годинава  е предвиден 10 дневен камп за талентирани млади спортисти кој ќе започне 10 тина дена непосредно пред самиот натпревар.

Воедно на наше големо задоволство би сакале да информираме дека во овие два дена покрај овој Јубилејен 50-ти ИКАС ,  Европската кајакарска Асоцијација ги препозна напорите и желбата за организација на големи натпревари па донесе одлука и оваа година во овој термин заедно со слалом натпреварот се одржи првото коло од Европскиот куп во Спуст ( дисциплина спринт).

Програма >>