За КФМ

      Кајакарската федерација на Македонија ги бележи своит почетоци во
1934 година, а за прв пат се формира во 1947 година кога се формирани
и првите клубови за диви и мирни води. Федерацијата зад себе бележи
голем број на успеси како организатир а спортски првенства и тоа од
највисок ранг: Светско првенство на диви води 1975 година, Европско
првенство за сениори во кајак слалом на диви води во 2004 година,
Европско првенство во слалом за Јуниори и до 23 години во 2014 година
како и Европско првенство во спуст и спринт на диви води за сениори во 2017
година.

    Секако еден од најначајните спортски настани за слалом во Македонија кои
се одржуваа е Меѓународниот Илинденски кајак слалом (ИКАС) кои за прв пат
е организиран далечната 1969 година.